NUTRIS otvorio prvu tvornicu u Europi za proizvodnju proteinskih izolata boba primjenom revolucionarne tehnologije

  • Najsuvremenija hibridna tvornica NUTRIS.tech™ opremljena inovativnom zelenom tehnologijom, otvorena je u blizini Slatine – investicija vrijedna 220 milijuna kuna
  • Tvornica proizvodi sastojke biljnog porijekla  superiorne kvalitete koji se izvoze u Europsku Uniju, Sjevernu Ameriku i Aziju

Novi Senkovac, 26. travnja 2022.NUTRIS grupa svečano je otvorila prvu europsku hibridnu tvornicu za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog porijekla preradom boba i krumpira u Novom Senkovcu blizu Slatine. Investicijom vrijednom 220 milijuna kuna, NUTRIS je Hrvatsku učinio jednom od prvih zemalja  koje ulažu u industriju hrane na biljnoj bazi, jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu. Očekuje se da će tržište proizvoda biljnog porijekla do 2025. godine doseći vrijednost od 77,8 milijardi dolara.

Investicija je realizirana u partnerstvu s danskom tvrtkom Sicca Dania, jednom od vodećih tvrtki u području inženjerskih rješenja za prehrambenu industriju. Tvornica primjenjuje revolucionarnu tehnologiju, koju je Sveučilište u Kopenhagenu razvijalo više od 10 godina, a Sicca Dania i NUTRIS.tech™ intenzivno testirali, dodatno usavršili i dokazali primjenu u industrijskom okruženju. Riječ je o prvoj fazi većeg investicijskog ciklusa koji uključuje proširenje postojećog pogona do 2025. te izgradnju inovacijsko-tehnološkog NUTRIS.parka™ do 2030. godine.

„Ponosan sam što smo u NUTRIS grupi prvi implementirali revolucionarni proces ekstrakcije biljnih sastojaka iz boba kao jednog od najboljih izvora proteina i upravo u Hrvatskoj, izgradili prvu europsku hibridnu tvornicu. U njoj će se najsuvremenijom tehnologijom proizvoditi visokokvalitetni sastojci biljnog porijekla s naglaskom na proteine. Suradnjom s domaćim poljoprivrednicima doprinosimo revitalizaciji hrvatske poljoprivrede, a ponosni smo i na održivost procesa proizvodnje koji se temelji na principima kružne ekonomije. Otvorenje tvornice prvi je korak prema izgradnji agro – industrijskog NUTRIS.parka kako bi na jednoj lokaciji povezali sve procese, od primarne proizvodnje, istraživanja i razvoja do industrijske proizvodnje te društveno korisnih, edukativnih i sportskih sadržaja za sve one koji vjeruju u naš nutritivni, inovativni i održivi koncept“, istaknuo je Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave NUTRIS grupe.

Tvornica proizvodi izolate proteina, škrob i vlakna iz boba i krumpira te trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka. Cilj je do 2025. doseći kapacitet proizvodnje od 70.000 tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju u suradnji s više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te otvoriti još stotinjaknovih radnih mjesta. Proces dobivanja izolata je održiv te predstavlja vrhunac svjetske prehrambene industrije iz perspektive kompleksnosti i visine ulaganja. Sastojci biljnog porijekla na tržište dolaze pod nazivom NutriSmart i superiorne su kvalitete, prilagođeni vegetarijancima i veganima, ne sadrže gluten ni alergene i imaju neutralan okus, a proizvode se od lokalnih sirovina s područja EU. Namijenjeni su prehrambenim industrijama na najbrže rastućim tržištima koji obuhvaćaju EU, Sjevernu Ameriku i Aziju.

U NUTRISU se u poslovanju vode principom kružne ekonomije s ciljem smanjenja otpada i povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije. Električna energija koja se koristi dolazi iz 100 posto obnovljivih izvora, voda se filtrira i ponovno koristi, a nusproizvod koji ostaje nakon ekstrakcije proteina iz boba koristi se kao gnojivo za nova polja. „Naš nutritivni, inovativni i održivi koncept osigurava zelenu budućnost i donosi pozitivne promjene za Hrvatsku, Europu i svijet općenito. Rast reginalnog gospodarstva je naš prioritet. Cilj nam je stvoriti „butterfly efekt“ održivosti u cijelom globalnom gospodarstvu osnaživanjem lokalne industrije. Nadamo se da će naš primjer motivirati i druge da održivo gospodare resursima i minimiziraju stvaranje otpada i onečišćenja.”“, dodao je Sedlić.

U sklopu otvorenja tvornice u Novom Senkovicu održana je i panel rasprava na temu „Uloga plant based hrane u zelenoj poljoprivrednoj i prehrambenoj arhitekturi„. Na panelu su sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija  Vučković, direktorica razvoja  PIK Vrbovca Ines Bertinovec , osnivač Smartera, konzultanske firme za poljoprivredu i prehrambenu industriju Denis Matijević te nutricionistica i osnivačica Nutrilife centra Ivana Barišić.

DODATI IZJAVU“, istakla je je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Na panelu je zaključeno da je ovakav koncept vrijedan model na kojem se treba graditi kvaliteten suplay chain u hrvatskoj poljoprivredi u kojem će nastati obilje nove vrijednosti za sve poljoprivredne proizvođače i za preradu u prehrambenoj industriji, znanstveno istraživačke institucije  te za zaposlenike ove tvornice ali  i širu društvenu zajednicu.Ovakav project je simbol u kojem smjeru ide naša proizvodnja hrane i kako se ona transformira; na mjestu stare propale svinjogojske farme niknulo je moderno visokotehnološko postrojenje koje proizvodi iznimno kvalitetne, zdrave i nutritivno bogate proizvode – proizvode budućnosti.

Kontakt za medije:

Mirjana Kolac

mirjana@404.agency

098 744 969

©2021. All rights reserved to NutriS Ltd.
NUTRIS.tech and NUTRIS.farm are trademarks of NutriS Ltd.
Other trademarks are the property of their respective owners.