NUTRIS otvorio prvu tvornicu u Europi za proizvodnju proteinskih izolata boba primjenom revolucionarne tehnologije

  • Najsuvremenija hibridna tvornica NUTRIS.tech™ opremljena inovativnom zelenom tehnologijom, otvorena je u blizini Slatine – investicija vrijedna 220 milijuna kuna
  • Tvornica proizvodi sastojke biljnog porijekla  superiorne kvalitete koji se izvoze u Europsku Uniju, Sjevernu Ameriku i Aziju

Novi Senkovac, 26. travnja 2022.NUTRIS grupa svečano je otvorila prvu europsku hibridnu tvornicu za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog porijekla preradom boba i krumpira u Novom Senkovcu blizu Slatine. Investicijom vrijednom 220 milijuna kuna, NUTRIS je Hrvatsku učinio jednom od prvih zemalja  koje ulažu u industriju hrane na biljnoj bazi, jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu. Očekuje se da će tržište proizvoda biljnog porijekla do 2025. godine doseći vrijednost od 77,8 milijardi dolara.

Investicija je realizirana u partnerstvu s danskom tvrtkom Sicca Dania, jednom od vodećih tvrtki u području inženjerskih rješenja za prehrambenu industriju. Tvornica primjenjuje revolucionarnu tehnologiju, koju je Sveučilište u Kopenhagenu razvijalo više od 10 godina, a Sicca Dania i NUTRIS.tech™ intenzivno testirali, dodatno usavršili i dokazali primjenu u industrijskom okruženju. Riječ je o prvoj fazi većeg investicijskog ciklusa koji uključuje proširenje postojećog pogona do 2025. te izgradnju inovacijsko-tehnološkog NUTRIS.parka™ do 2030. godine.

„Ponosan sam što smo u NUTRIS grupi prvi implementirali revolucionarni proces ekstrakcije biljnih sastojaka iz boba kao jednog od najboljih izvora proteina i upravo u Hrvatskoj, izgradili prvu europsku hibridnu tvornicu. U njoj će se najsuvremenijom tehnologijom proizvoditi visokokvalitetni sastojci biljnog porijekla s naglaskom na proteine. Suradnjom s domaćim poljoprivrednicima doprinosimo revitalizaciji hrvatske poljoprivrede, a ponosni smo i na održivost procesa proizvodnje koji se temelji na principima kružne ekonomije. Otvorenje tvornice prvi je korak prema izgradnji agro – industrijskog NUTRIS.parka™ kako bi na jednoj lokaciji povezali sve procese, od primarne proizvodnje, istraživanja i razvoja do industrijske proizvodnje te društveno korisnih, edukativnih i sportskih sadržaja za sve one koji vjeruju u naš nutritivni, inovativni i održivi koncept“, istaknuo je Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave NUTRIS grupe.

Tvornica proizvodi izolate proteina, škrob i vlakna iz boba i krumpira te trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka. Cilj je do 2025. doseći kapacitet proizvodnje od 70.000 tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju u suradnji s više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te otvoriti još stotinjaknovih radnih mjesta. Proces dobivanja izolata je održiv te predstavlja vrhunac svjetske prehrambene industrije iz perspektive kompleksnosti i visine ulaganja. Sastojci biljnog porijekla na tržište dolaze pod nazivom NutriSmart i superiorne su kvalitete, prilagođeni vegetarijancima i veganima, ne sadrže gluten ni alergene i imaju neutralan okus, a proizvode se od lokalnih sirovina s područja EU. Namijenjeni su prehrambenim industrijama na najbrže rastućim tržištima koji obuhvaćaju EU, Sjevernu Ameriku i Aziju.

U NUTRISU se u poslovanju vode principom kružne ekonomije s ciljem smanjenja otpada i povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije. Električna energija koja se koristi dolazi iz 100 posto obnovljivih izvora, voda se filtrira i ponovno koristi, a nusproizvod koji ostaje nakon ekstrakcije proteina iz boba koristi se kao gnojivo za nova polja. „Naš nutritivni, inovativni i održivi koncept osigurava zelenu budućnost i donosi pozitivne promjene za Hrvatsku, Europu i svijet općenito. Rast reginalnog gospodarstva je naš prioritet. Cilj nam je stvoriti „butterfly efekt“ održivosti u cijelom globalnom gospodarstvu osnaživanjem lokalne industrije. Nadamo se da će naš primjer motivirati i druge da održivo gospodare resursima i minimiziraju stvaranje otpada i onečišćenja.”“, dodao je Sedlić.

U sklopu otvorenja tvornice u Novom Senkovicu održana je i panel rasprava na temu „Uloga plant based hrane u zelenoj poljoprivrednoj i prehrambenoj arhitekturi„. Na panelu su sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija  Vučković, direktorica razvoja  PIK Vrbovca Ines Bertinovec , osnivač Smartera, konzultanske firme za poljoprivredu i prehrambenu industriju Denis Matijević te nutricionistica i osnivačica Nutrilife centra Ivana Barišić.

‘Čestitam na realizaciji projekta koji primjenjuje inovativnu tehnologiju te održivi pristup poslovanju, koristeći principe cirkularne ekonomije. Ovakva visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije, s radnim mjestima koja otvara te s ciljem da što veći udio sirovine za proizvodnju bude nabavljen od lokalnih proizvođača u skladu je sa Strategijom poljoprivrede RH do 2030. godine. Također, riječ je o proizvođaču koji uspješno koristi sredstva Programa ruralnog razvoja za ulaganja u skladišta krumpira. Taj Natječaj je nastao kao brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje Ministarstva poljoprivrede za problem s kojima su se susreli hrvatski proizvođači krumpira uslijed zabrane sredstva za zaštitu bilja klorprofama, a ugovorena vrijednost potpora za isti iznosi gotovo 103 milijuna kuna’, izjavila je ministrica Marija Vučković te dodala kako do sada u Virovitičko-podravskoj županiji ugovorena vrijednost potpora iznosi 1,1 milijardu kuna te je isplaćeno 967 milijuna kuna, uz gotovo 33 milijuna kuna COVID-19 mjera pomoći.

Na panelu je zaključeno da je ovakav koncept vrijedan model na kojem se treba graditi kvaliteten suplay chain u hrvatskoj poljoprivredi u kojem će nastati obilje nove vrijednosti za sve poljoprivredne proizvođače i za preradu u prehrambenoj industriji, znanstveno istraživačke institucije  te za zaposlenike ove tvornice ali  i širu društvenu zajednicu.Ovakav project je simbol u kojem smjeru ide naša proizvodnja hrane i kako se ona transformira; na mjestu stare propale svinjogojske farme niknulo je moderno visokotehnološko postrojenje koje proizvodi iznimno kvalitetne, zdrave i nutritivno bogate proizvode – proizvode budućnosti.

Kontakt za medije:

Mirjana Kolac

mirjana@404.agency

098 744 969