Održan treći NUTRIS.fest: Bob nije samo kultura u plodoredu

Preko 200 OPG-ova trenutno je involvirano u NutriS proces i proces proizvodnje boba. Kako smo čuli, održiva i regenerativna poljoprivreda nije budućnost već sadašnjost.Treću godinu za redom u prostoru tvornice za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog porijekla preradom boba i krumpira u Novom Senkovcu kraj Slatine održan je NUTRIS.fest, manifestacija koja okuplja mnogobrojne poljoprivrednike i poslovne suradnike tvrtke NUTRIS.

Nazočne su pozdravili predsjednik Uprave Zvonimir Sedlić te Ivan Balaško, generalni menadžer agroposlovanja, naglašavajući inovativnu i održivu misiju tvrtke u razvoju poljoprivrede. O trenutnoj proizvodnji, prinosima u protekloj sezoni, planovima i perspektivama govorila je specijalistica ugovaranja poljoprivredne proizvodnje Martina Gadnjaj nakon čega su najuspješnijim proizvođačima: Mirku Kesegiću, Ivici Ponediljku i Stjepanu Tobolčeviću dodijeljena priznanja i Super bob nagrade.

“Još na samom početku kad je sjeme NutriSa usađeno u um pa sve do danas prošli smo kroz put koji je bio protkan mnogobrojnim izazovima. Bob je bio kultura koja se na ovim prostorima nije sadila, zatim smo revolucionizirali poljoprivrednu industriju izgradnjom prve tvornice u Europi“, kazao je Zvonimir Sedlić.

Iz Hrvatske prvi put u povijesti izvezen škrob

Istaknuo je da je sve to bilo obilježeno jednim vrlo interesantnim putovanjem, protkanim mnogim uspjesima među kojima i činjenica da smo prošle godine, prvi put u povijesti, iz Hrvatske izvezli škrob.

Podsjetio je na izgradnju tvornice vrijedne 220 milijuna kuna, jedne od najvećih investicija u povijesti slatinskog kraja i cijele Virovitičko-podravske županije naglasivši završetak tog investicijskog ciklusa do kraja ove godine.

“Inovacije koje unosimo i koje ćemo unositi su ključne za razvoj cijele kompanije. Bob za nas nije samo kultura u plodoredu, on je simbol predanosti ljudima i zemlji, nešto što će unaprijediti prehrambenu industriju“, rekao je predsjednik Uprave.

Proizvodnjom boba Ivica Ponediljak se bavi treću godinu


Istaknuo je važnost partnerstva u viziji kompanije.

“Jako je važno naglasiti da smo na tom putovanju zajedno kao partneri. Veselimo se što smo zajedno dio jedne dobre, dugoročne i održive zelene budućnosti“, zaključio je predsjednik Uprave.

Ivan Balaško se zahvalio poljoprivrednicima na povjerenju i čestitao na odličnim rezultatima.

“Zajedno s nama napravili ste korak ka održivoj poljoprivredi. Znam da to ponekad nije bilo lako, ali prinosi od četiri, pet pa i šest tona po hektaru vrlo su respektabilni i vrijedni divljenja“, poručio je Balaško.

Uključeno više od 200 OPG-ova

Preko 200 poljoprivrednih gospodarstava trenutno je involvirano u NutriS proces i proces proizvodnje boba. Oni su na 1.500 ugovorenih hektara ostvarili prosječan prinos 3,3 tone po hektaru.

“Obzirom da smo mi nutritivna, inovativna i održiva kompanija odlučili smo uvesti nove metode u poljoprivredi  – regenerativnu poljoprivredu. Benefiti koje vam ona donosi su smanjeni ulazni troškovi, bolja kvaliteta tla, premium cijena za vaše finalne proizvode te dodatni prihod od ugljičnih kredita”, otkrio je Balaško.

Martina Gadnjaj je kazala kako je prosječan prinos vrlo dobar rezultat s obzirom da je proizvodnja tek u začetku.

“Bob može uspjeti u svim dijelovima Hrvatske, a najbolje rezultate ostvarili smo u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji Visoki prinosi i vrlo dobri rezultati su pokazatelj visokog potencijala uzgoja ove kulture uz pravilne agrotehničke mjere“, rekla je Gadnjaj.

Objasnila je kako su izvrsne rezultate dobili oni poljoprivrednici koji su napravili pravilnu agrotehniku. Međutim, dodala je, nije ništa tako idealno pa imamo i ispodprosječna ostvarenja. “Najčešći razlozi za to su bili izostanak agrotehnike, a dosta problema pravili su i herbicidi jer je ovo kultura koja je osjetljiva na rezidue“, dodala je specijalistica ugovaranja poljoprivredne proizvodnje.

Jedan od najuspješnijih proizvođača je sedamdesetdvogodišnji Stjepan Tobolčević iz Beravaca kraj Velike Kopanice koji bob dvije godine uzgaja na 10 hektara i ostvaruje prinos od 6.012 kilograma po hektaru.

“To je ozbiljna proizvodnja, tako postupamo sa svim kulturama. Koristimo integralnu tehniku, što god biljka zahtjieva mi joj damo bez obzira o kojoj se kulturi radi. Što god proizvedemo imamo dosta dobre rezultate ukoliko nam to priroda dozvoli“, izjavio nam je Tobolčević.

Proizvodnja vrlo slična soji

Kaže da je bio veliki izazov ostvariti takav prinos koristeći pedesetogodišnje iskustvo rada u poljoprivredi.

“Bob je nova kultura na ovim prostorima, ali je u proizvodnji vrlo slična soji. Ako se primjenjuje znanje i poštuju sve agrotehničke i sekundarne mjere uspjeh neće izostati“, zaključuje laureat.

Nagradu Super bob dobio je Ivica Ponediljak čiji se OPG već treću godinu bavi ovom proizvodnjom. Na nju su se odlučili zato što je to nova kultura i zato što je u blizini napravljena nova tvornica. Ostvarili su prihod od 6,2 tone po hektaru.

Stjepan Tobolčević ostvario je prinos od 6.012 kilograma po hektaru


“Bio nam je to je izazov, da se okušamo u nečem drugačijem. Nismo uzeli veliku površinu, tek tri hektara, da vidimo kako bi to išlo. Prošla godina je bila relativno loša kao i drugima zato što je bila suša, ali ova je bila odlična“, kazuju nam Ivica i Antonio Ponediljak.

Oni ističu da je dodana vrijednost u proizvodnji ove  biljke to što je kao kultura odlična za plodored. “Jako je dobar za zemlju, obogaćuje ju dušikom, rahli, najbolja je protiv degradacije tla“, objašnjavaju.

Na kraju su svi mogli kušati delicije spravljene od finalnih proizvoda na bazi boba.